BØKER

Lov og rettferdighet?

Mandag 15. november slippes boken Lov og rettferdighet! Slik lærte jeg å elske det autoritære av Marek Zagrobelny. Boken er et lærestykke om hvordan moderne autoritarianisme kan vokse frem og vinne valg, fortalt fra innsiden.

Publisert Sist oppdatert

I 1989 skriver den polske forfatteren Ryszard Kapuściński at tre fenomener truer verdens stabilitet. Det første er nasjonalisme, det andre er rasisme, det tredje er religiøs fundamentalisme. Hvert av fenomenene er aggressivt, alt beherskende og fullstendig irrasjonelt. 35 år senere er de tre fenomenene som Kapuściński i sin tid tok opp tydelige i Polen.

Vi lever i en sint tid, hvor misnøyens kanoner rettes mot selve det liberale demokratiet, båret frem av globale konspirasjonsideer og elendighetsbeskrivelser. Det politiske sentrum fremstilles som ekstremt og det autoritære som motgift. Donald Trumps presidentskap og den autoritære utviklingen i både Polen og Ungarn har blitt til en hammer for en artikulert og godt synlig illiberal høyreside som er merkbar i hele den vestlige verden.

Sorg og sinne over tapte skanser har ført til en bevegelse, hvis fremste formål er å rive ned, sabotere og i beste fall karre seg til posisjon med hvilke midler som helst. Svermeri har kommet på toppen. De ser en kulturkamp og vil bruke statens autoritet for å bekjempe et «utartet demokrati», «åndelig dovenskap», islamisering, globalisering og andre innslag av undergangsstemning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS