Knut Arild Hareide har rett: Skolestart for seksåringer var en tabbe

Reformen har skadet barna, ikke hjulpet dem.

Publisert Sist oppdatert

Folk som lovpriser læring gjennom lek, er en suspekt gjeng. Men akkurat nå skal jeg legge til side fordommene mine mot høyt utdannende middelklasseromantikere med barn på Steinerskolen. For når det kommer til de yngste barna, har de rett. Det er ingenting som tyder på at seksåringer flest blir bedre preppet for voksenlivet av å sitte stille på skolebenken enn av å leke i barnehagen.

Knut Arild Hareide hadde fått med seg dette da han talte til KrFs landsstyre på fredag, melder VG. KrF var imot skolestart for seksåringer da det ble innført i 1997. «Når vi i dag ser at reforma – slik vi frykta – har ført til at seksåringar vert pressa inn i eit system basert på skulen sine premiss med fokus på skulefag, testing og prestasjonar er eg ikkje i tvil om at KrF dessverre fekk rett», sa Hareide fra talerstolen.

Ingen læringseffekt av reformen

Det er i utgangspunktet ikke noe galt med verken skolefag, testing eller prestasjoner, heller ikke for små barn som måtte være modne for det, men det er likevel minst to grunner til at Krf faktisk fikk rett.

Den første har å gjøre med reformens hensikt. Som flere forskere har pekt på, finnes det ingen studier som viser at tidligere skolestart har ført til læringsgevinst for barna senere i livet. Reform 97 var egentlig ment å gi en glidende overgang fra barnehage til skole, med leseopplæring først fra andre klasse. Men det var før norske elevers stusselige resultater i internasjonale sammenliknende studier begynte å tikke inn. Fra 2003 ble leseopplæringen flyttet til første klasse. Det var ikke lenger noen tvil om at det var skole seksåringene gikk på.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS