NYHET

Forsvarsministeren vil ikke svare på hvorfor amerikanske stasjoneringer ikke skal kalles for baser

SPØRRETIMEN: Forgjeves forsøkte Frps Christian Tybring-Gjedde å få forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til å forklare hvorfor militærbaser i Norge ikke skal omtales baser, men omforente områder, dette til tross for at områdene fremstår som baser i sin utforming.

Publisert Sist oppdatert

Den norske regjering vil ikke slippe til fremmede makter på norsk jord, sa Christian Tybring-Gjedde (Frp) i Stortingets muntlige spørretime onsdag, og viste til tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA, Supplementary Defence Cooperation Agreement (SDCA). Avtalen ble undertegnet i april, men skal behandles av Stortinget neste uke og har dermed ennå ikke trådt i kraft.

Avtalen vil ifølge regjeringen legge til rette for at USA kan yte raskere og bedre militær forsterkning av Norge. Og videre: Gjennom avtalen kan det opprettes såkalte «omforente områder» som vil være viktige i videreutviklingen av forsvarssamarbeidet. Det blir opprettet fire slike områder på flystasjonene på Sola, Evenes og Rygge og orlogsstasjonen på Ramsund.

Hvordan de omforente områdene i praksis vil være utformet, har Klassekampen gått grundig gjennom her. Basene vil i praksis utgjøre egne samfunn med post, butikker, egen jurisdiksjon og en rekke regler rundt blant annet toll og beskatning for amerikanere utstasjonert ved disse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS