BLÅMANDAG

Nestekjærlighet er også realpolitikk

Krisene vi står i, krever mer solidaritet, ikke mer alenegang. Det kan høres ut som en tom floskel, men en mer solidarisk politikk – enten det gjelder å øke bistanden, utveksle kraft med Europa, eller bistå Ukraina med våpen – er i vår egen interesse.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har vi stått overfor kriser på løpende bånd. Flyktningkrisen, korona-pandemien, strømkrisen og ikke minst krigen i Ukraina, har for alvor satt den norske solidariteten på prøve. I tillegg henger klimakrisen stadig over oss, og utfordrer vår evne til å løse flere kriser samtidig. Lærdommene fra krisene er mange, men er det én ting vi virkelig bør ta med oss, er det Fridtjof Nansens gamle, men fremdeles svært relevante, ordtak: Nestekjærlighet er også realpolitikk.

Godhetsposeringen kan ikke vinne fram

Når det argumenteres for mer solidaritet, kommer det ofte av moralske grunner. Og ja, jeg må selv bekjenne at en moralsk begrunnet nestekjærlighet er et viktig motiv også for flere av mine politiske standpunkter. Når jeg mener vi bør ta imot flere kvoteflyktninger, er det ikke fordi det lønner seg for Norge, men fordi det er vår plikt å ta en større del av ansvaret overfor verdens mange flyktninger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS