DEBATT:

Veien til ufrihet - Russland, Europa og Amerika

Boka The Road to Unfreedom tar for seg Russlands forsøk på å undergrave den liberale verdensorden, og hvilke ideologiske, sosiale og politiske krefter som spiller sammen i det som kan kalles nyfascisme.

Publisert

I en tid hvor det internasjonale nyhetsbildet domineres av en nasjonalrevansjistisk og selvsentrert amerikansk president som allerede har gjort seg fortjent til tittelen «verdens største urostifter», er det ekstra behov for kritisk granskende historikere, som evner å formidle hvilke urovekkende sammenhenger som bobler under overflaten av dagens uforutsigbare og aggressive internasjonale atmosfære. Den amerikanske historikeren Timothy Snyder fyller denne opplysningsrollen på en innsiktsfull måte i boken The Road to Unfreedom, med den stikkordpregete undertittelen Russia, Europe and America. Og det er ikke tilfeldig at Russland kommer først blant disse stikkordene.

Boken kunne også med god grunn hatt som tittel «Russlands bidrag til å undergrave den liberale verdensorden», eller «politisk selvhevdelse gjennom ødeleggelse».

Boken er med rette ment som en brannfakkel, gjennom å bevisstgjøre leseren på hvilke ideologiske, sosiale og politiske krefter som spiller sammen i et land som er sulten på selvhevdelse, styrt av en kynisk kleptokratisk klan under ledelse av Vladimir Putin, og som er realistisk nok til å innse at regimet ikke har noen sjanse til å fremstå som vellykket overfor egen befolkning, og dermed overleve, på annen måte enn å dyrke fiende- og trusselbilder, og ved å trekke andre land ned. Og som Snyder viser, hjelper det å dyrke et bakgrunnsbilde av Stor-Russland, det evige og hellige eurasiske russiske riket, som altfor lenge har funnet seg i å være offer for Vestens imperialisme, umoral og overlegenhet, og som har all rett til å bli samlet på nytt. Eller som Putin gjerne uttrykker slike ting: «Russland og Ukraina er i dag to land, men vi er ett folk med de samme nasjonale røtter».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS