KULTUR

Viser feminismens begrensninger

KRITIKK: Redd deg selv, lille hjerte er en roman til skrekk og advarsel. Det er en bok å tenke med.

Publisert Sist oppdatert

«Sex er voksenlivets lek» står det bakpå Wencke Mühleisens siste roman Redd deg selv, lille hjerte. Men som alle vet trenger vellykket lek rammer – rammer som skaper den tryggheten man behøver for virkelig innlevelse, kreativitet og samarbeid. Vi får ingen spennende fotballkamp uten regler eller en god dommer. Det er en grunn til at mange barnehager og lekeplasser er inngjerdet. Det er farlige og trafikkerte veier der ute, hvor det er stor sjanse for å bli overkjørt.

En slik påkjørsel blir vi vitne til innledningsvis i romanen. Ekteparet Jan og Erika er i 60-årene og befinner seg på ferie da Jan bekjenner at han er utro. I over ett år har han hatt et forhold til Marie, en felles bekjent. Erikas trygge verden forandrer seg dermed til et eksistensielt og følelsesmessig kaos.

Mühleisen bruker denne situasjonen til å utforske ikke bare den personlige opplevelsen av utroskap, men også de kulturelle og etiske aspektene ved seksualitet, noe som gjør dette til en viktig roman som er interessant for en stor og variert lesergruppe.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS