FRA PAPIRUTGAVEN

Kan vi lære det gode liv fra en katt?

Katter har lite å lære fra menneskers liv, men kanskje våre liv kan forvandles av å studere dem.

Publisert

Hva er meningen med livet? Hva er best av katt og hund? To store spørsmål som mennesker har stilt seg. Det er en sjeldenhet at en bok vil hjelpe deg å besvare begge, men John Grays filosofiske dypdykk i katters liv forsøker å forklare hvorfor katter ikke bare er overlegne hunder, men også i en viktig forstand – mennesker.

Gray er pensjonert filosof og produktiv forfatter. Han er noe nær en moderne arvtager til Friedrich Nietzsche – en ateist med lite til overs for sekulære illusjoner om tro på sannhet, rasjonalitet, moralske visjoner om å bekjempe ondskap eller håp om fremskritt. Dette er ikke oppgaver vi er utviklet for, men religiøse forestillinger, mener han. De siste tiårene har han viet et stort antall bøker til å raljere over disse troende, hele tiden med en ledig og underholdende penn.

Når han retter oppmerksomheten mot katter, er temaer som død, moral, mening og lykke fremdeles i fokus. Det er ikke rart. Dette er alle sentrale temaer hvor Gray mener katter har et sterkt fortrinn sammenlignet med sine tobente slektninger. Sentrale katter fra sakprosaens og skjønnlitteraturens verden påkalles, fra egypternes tilbedelse til hovedfigurer i noveller om kjærlighet og sorg, blir filtrert gjennom tenkere fra Laozi og Aristoteles til Spinoza og Pascal, til å berede rommet for Grays pessimistiske refleksjoner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS