KULTUR

Menn skal styre Fiskehuset

Stein Torleif Bjella lager bra musikk og skriver gode bøker. Fiskehuset handler om menn og hvordan vi forvalter vårt domene: jakt og fiske.

Publisert

Ivar begynner å dra på åra. Han har visst ingen sønn som kan arve fiskehuset og fiskevannet Storsenn, som har vært i slekta i generasjoner. Ivar har bare to døtre, men de blir det, som vi vet, bare tull med. Svigersønner er ikke ditt blod. Derfor må nevøen Jon arve Fiskehuset. Ivar tar Jon med på høstfiske over ei uke. Isolert fra folk skal onkel gi ham opplæring i hvordan de forvalter Storsenn og lager rakfisk. Jon noterer i ei bok, mens Ivar forklarer hvor fisken står og når og hvor garnene bør settes og trekkes. Det er et innfløkt system, som Bjella forstår godt.

Hva som er bakgrunnen for at jakt og fiske er såpass populært i Norge er knyttet til tradisjoner. En årsak er at her er menn sin egen herre. Det er noe klisjeaktig og patetisk med oss fedre som sitter på hyttetur med gutta og snakker om «dragen» og «happy wife – happy life». Men det er noe sant i det også, for mødre styrer mer eller mindre i et hjem. Mødrene har det tredje skiftet, de driver familien, og de tar oftest ansvar for å realisere skilsmissen om den skulle bli nødvendig. Kvinner skulle kanskje ønske mannen var litt mer til stede. Vi menn vil lite, men prøver halv- eller helhjertet – alt etter øye som ser. Uansett er det da godt å ha jakt og fiske, for her er menn til stede selv om vi ikke er på jobb. Her kan vi bestemme og ta vare på tradisjoner. Fri fra kvinner som vi elsker.

Konservativ fisker

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS