FRA PAPIRUTGAVEN

Hvit manns byrde

Minerva snakket med professor Nigel Biggar om det britiske imperiets misforståtte historie og den farlige politiseringen av fortiden.

Publisert

«Det var andre uken i desember 2017, og min kone og jeg var på Heathrow flyplass på vei til Tyskland.» Slik åpner teksten «Anatomy of a Book Cancellation», publisert i magasinet Compact 23. februar i år. Som tittelen avslører, forteller Nigel Biggar her om den krokete veien mot utgivelsen av hans siste bok. Colonialism: A Moral Reckoning utgjør intet mindre enn et forsøk på å rette opp det gjengse inntrykket av at vestlig kolonialisme generelt, og det britiske imperium spesielt, kun innebar rasisme, undertrykkelse, folkemord, slaveri og plyndring.

På flyplassen den dagen i 2017 mottok han melding fra sin arbeidsgiver, Oxford University, om at hans forskningsprosjekt Ethics and Empire var blitt gjenstand for en omfattende nettkampanje, fra studenter. Kort tid etter fikk han vite at hans kollega hadde trukket seg fra prosjektet. Det første klagebrevet ble også fulgt av to til, ett signert av 58 kolleger fra Oxford og det andre av rundt 200 fagfeller fra hele verden. 

Årsaken til denne harmen var at han hadde presentert et delvis forsvar for imperialisten Cecil Rhodes. I tillegg hadde han publisert en kronikk hvor han forsvarte en annen tekst som forsøkte å nyansere bildet av kolonialismen. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS