KULTUR

Michel Houellebecq og Zeshan Shakar har skrevet om menn som faller utenfor, fra litt ulike vinkler. Kan de hjelpe oss å forstå hvordan det er å være mann i dag? spør Kristine Røed Brun.

Menn som faller utenfor

Kan samtidslitteraturen hjelpe oss å forstå hvordan det er å være mann i dag og hvordan utenforskap gir seg uttrykk på ulike livsområder?

Publisert

FpU-leder Simen Velle har av mange blitt latterliggjort, men han har statistikken med – eller kanskje snarere mot – seg. Det er historisk mange enslige og barnløse menn, som oftest ufrivillig. Menn topper statistikker om selvmord, overdosedødsfall, personer i fengsel, frafall fra videregående skole, tap i barnefordelingssaker etc. 

Menn som faller utenfor, er også skildret i litteraturen. To forfattere som har skrevet om dette, fra litt ulike vinkler, er den franske forfatteren Michel Houellebecq og den norske forfatteren Zeshan Shakar.

Houellebecq skildrer i sin debutroman Utvidelse av kampsonen fra 1994, to av mennene som Velle snakker om: To menn i IT-bransjen som mislykkes på datingmarkedet, som ikke får pult og der den ene ender opp med å ta livet sitt. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS