På messe i borgerlønnskirken

Borgerlønnsaktivister fra hele verden er samlet i Oslo for å takle skeptikernes bekymringer.

Publisert Sist oppdatert

Konferansen «Basic income - a vision for a brighter future» åpner på storslått vis med bobler i glasset og buffet i Rådhusets lokaler, før turen går videre til litt mindre glamorøse Chateau Neuf. Der ble det lørdag 6. april sparket i gang to dager med hele 15 diskusjoner om borgerlønn.

Selv om borgerlønn er langt fra en ny idé, ser det ut til at den har fått vind i seilene i det siste. Er dette i det hele tatt praktisk gjennomførbart, eller bare enda en utopisk drøm? Jeg oppsøkte aktivistene for å høre deres argumenter.

- Borgerlønn øker IQen

I Norge er det i dag bare Rødt og Miljøpartiet De Grønne som ønsker å innføre borgerlønn. Venstre fjernet det fra partiprogrammet i 2013, etter fire år. Selv om høyresiden i Norge virker noe lunkne til forslaget per dags dato, er det ikke slik at borgerlønn tradisjonelt har tilhørt venstresiden. To av høyresidens største guruer, Friedrich Hayek og Milton Friedman, var i tillegg til nobelprisvinnerne i økonomi, begge tilhengere av borgerlønn. Også Martin Luther King, Jr. og Thomas Paine, filosof og en av USAs «founding fathers», ønsket å innføre en garantert minsteinntekt til alle innbyggerne.

En av konferansens mest profilerte skikkelser, Guy Standing, som er professor ved SOAS-universitetet i London, har sine tanker om hvorfor borgerlønn har potensiale til å forene de to politiske fløyene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS