KOMMENTAR

I en peptalk til egen befolkning etter å ha endret myndighetenes koronastrategi minnet Storbritannias statsminister Boris Johnson om at det faktisk finnes et samfunn – en klar referanse til Margaret Thatchers kjente utsagn fra 1987.

Det er galt å tro at konservativ politikk mister relevans i krisetider

Venstresidens representanter tror den har monopol på fellesskap og at deres ideologi er mest troverdig i krisetider, men det stemmer ikke.

Publisert

Hvorvidt man på bunnen er individualist eller kollektivist, synes i disse koronatider å være blitt et mindre teoretisk spørsmål enn det vanligvis er. Etter sigende får kollektivistene utløp for sine mørkeste sider. Både på gata og i sosiale medier kan de opptre som korona-gestapo og skjelle ut eller politianmelde folk som står for nær hverandre i køen eller ytrer et usensurert ønske om å besøke hytta.

Jeg har ikke hytte, men har sikkert syndet med enkelte smittevernregler. Likevel har jeg noen ganger følt meg patetisk rørt over folk som tar overdrevne hensyn eller på andre måter gjør en innsats, gjerne bare ved at de går på jobb som normalt. Fellesskapsfølelsen er et viktig instinkt for oss mennesker, og den er jo nettopp ment å mobiliseres i spesielle situasjoner.

Endret britisk strategi

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS