NYHET

Storbritannias tidligere finansminister George Osborne.

Frykter brexit er begynnelsen på slutten for Storbritannia

Storbritannias tidligere finansminister George Osborne mener engelsk nasjonalisme har nøret opp under skotsk og nordirsk selvstendighetskamp.

Publisert Sist oppdatert

George Osborne, mannen som mellom 2010 og 2016 var David Camerons finansminister, husker godt sin verste kveld som regjeringsmedlem. Det var 18. september 2014, kvelden han ventet på resultatene fra folkeavstemningen der skottene avgjorde om de skulle forbli en del av Storbritannia, eller løsrive seg og bli en selvstendig stat. Osborne og Cameron fryktet de ville bli stående igjen i historien som lederne som mistet Skottland.

Det endte som kjent med et flertall for å bli, og med dette skulle selvstendighetskampen etter planen vært lagt død i en generasjon, skriver Osborne. Mindre enn syv år senere er han igjen bekymret for fremtiden til Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland. Synderen lyder navnet brexit.

«Ved å frigjøre engelsk nasjonalisme har brexit gjort Storbritannias fremtid til det sentrale politiske problemet i det kommende tiåret», skriver Osborne i en kronikk publisert i Evening Standard tirsdag. Et stort flertall i Skottland stemte nemlig for å bli i EU, mens det var de engelske stemmene som sørget for at brexit ble en realitet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS