KOMMENTAR

Nigel Farage så at hans eget parti kunne undergrave hans langsiktige politiske mål, og handlet deretter.

Farage med gavepakke til Johnson

Brexit-partiet trekker sine kandidater i alle kretser som de konservative vant i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Nigel Farages Brexit-parti har falt betydelig på meningsmålingene etter at valgkampen kom i gang. Mange av deres folk er redde for at de skal splitte Brexit-stemmene og dermed hindre Johnson å få rent flertall, noe som igjen kan sette hele Brexit i fare. Enkelte kandidater har derfor allerede trukket seg. Arron Banks, som var en sentral finansieringskilde bak Brexit-kampanjen har gjort det kjent at han vil lansere en App som hjelper Brexit-tilhengere til å stemme taktisk.

For få minutter siden erklærte partileder Nigel Farage at partiet trekker sine kandidater i alle de 317 kretsene som Theresa May vant i valget i 2017.

Farage sier: "But what we will do is concentrate our total effort into all the seats that are held by the Labour Party, who have completely broken their manifesto pledge in 2017 to respect the result of the referendum.”

Beslutningen vil uten tvil hjelpe Johnson. Av de 50 setene de vant med knappest margin i 2017 var 35 Leave-seter, der Brexit-partiet kunne ha skapt problemer flere steder. Valgeksperten John Curtice sier til BBC at den alliansen som Lib Dem dannet forrige uke, med det walisiske nasjonalistpartiet og med de Grønne, kunne ha gitt dem et halvt dusin seter, men at sjansene til det nå kan være borte.

Men dette gir ikke full avklaring. De konservative trenger selv å vinne noen seter fra Labour for å nå flertallet, særlig fordi de ligger an til å tape noe i London og Skottland, uavhengig av Brexit-partiet. Neste skritt må være at Farage trekker sine kandidater også der de konservative er nærmest til å gjøre dette. Eller dersom han virkelig vil sikre Brexit – oppfordre til å støtte Johnson overalt.

En annen mulighet er at han kommer frem til en forståelse med toryene, slik at Brexit-partiet utfordrer Labour bare der de konservative anses som sjanseløse.

Før kunngjøringen var Johnsons sjanser til rent flertall handlet til omkring 55 prosent på markedsplassen Betfair. Umiddelbart etter at nyheten ble kjent, steg de til omkring 65 prosent, men har nå falt tilbake mot 60 igjen.

Pundet har forøvrig styrket seg både mot dollar og euro etter kunngjøringen. I valutamarkedene er de redde for den usikkerheten et hung parliament vil skape.

Jeg skrev en lengre analyse da valget ble skrevet ut.

Powered by Labrador CMS