Legaliseringsstudie: Liten grunn til bekymring

Ny amerikansk tvillingstudie viser at bruken av cannabis øker noe ved legalisering, men uten at det gir økte skadevirkninger.

Publisert

Helseeffekten av cannabis er ikke fullt ut forstått. Det er også vanskelig å fastslå hva som skyldes omstendighetene rundt bruken og egenskaper ved brukerne, deriblant gener, som ser ut til å ha stor betydning blant annet for utviklingen av avhengighet.

I januar publiserte tidsskriftet Psychological Medicine en fagfellevurdert studie som omfatter mer enn 4000 tvillinger fra Colorado og Minnesota. Deltakerne i studien, som består av både eneggede og toeggede, er nå mellom 24 og 49 år, men er fulgt fra ungdomsårene.

Det nyskapende i studien består i å se særlig på 240 tvillingpar der at den ene tvillingen nå bor i en stat som har legalisert cannabis, og den andre i en stat der dette fremdeles er ulovlig. Siden paret deler alder, gener, og i høy grad oppvekstmiljø, kan det si oss noe om hvordan legalisering påvirker omfanget av bruken og hvilke følger dette får, men slik at en rekke mulig variabler som skaper usikkerhet er eliminert.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS