DEBATT

Følg Civitas Podcast frem mot kommunevalget

Det blir en kamp om å vinne de store byene. Oslo kommer til å få mye oppmerksomhet, så det er god grunn til å følge med på andre battle grounds.

Publisert Sist oppdatert

Valgkampen før høstens lokalvalg har ikke kommet ordentlig igang. Vi kan likevel allerede nå slå fast at det kommer til å bli spennende, spesielt omkring de store byene, og spesielt for Høyre som ser ut til å ha vind i seilene overalt. Høyre har ikke makten i dag i hverken Oslo, Begren, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand. Vi må ned i folketall til Molde for å finne en urban Høyre-ordfører i landet.

Alt dette kan endre seg. Høyre er på skuddhold i alle byer av en viss størrelse. Enkelte steder vil det trolig kreve spesielle samarbeidskonstellasjoner, slik som Bergen og kanskje Kristiansand, mens det i andre byer ser ut som dødt løp i skrivende stund. Oslo og Trondheim er gode eksempler på dette.

Lokalvalg er nettopp lokale. Likevel lurer det nasjonale spørsmålet om borgerlig samarbeid i bakgrunnen. By- og kommunestyrer utgjør petriskåler for samarbeidsløsninger Erna må se etter frem mot 2025. Idag er det ingen modeller av betydning, og fireparti-samarbeidet fra Solberg I er ikke uten videre mulig å bare igangsette igjen.

For det første var FrP knapt et samarbeidsparti for H/V/KrF-regjeringen på slutten. For det andre sliter KrF sterkt med å komme seg opp til et nivå hvor de kan spille noen utslagsgivende rolle. Dette gjør det interessant å følge med på hva som skjer i de store byene, i tillegg til at hver og en av dem såklart er viktig.

Civitas Podcast-serie «Valg 2023: All politikk er lokal» gjennomfører dypdykk i flere av de største byene. Målet er å forstå hva som skjer utenfor Oslo, og helst forklart fra de to hovedkonkurrentene Arbeiderpartiet og Høyre. I tillegg bidrar Johan Giærtsen fra UiB og Poll of Polls med sine analyser underveis. 

Eirik Løkke, som står bak podcast-serien, er klar over at en av de største fightene kommer til å stå i Oslo. Likevel er det en logikk med å konsentrere serien om andre byer:

– Oslo kommer til å få mye dekning som det er, også i regi Civita. Akkurat i denne podcasten legger vi mer vekt på å forstå det politiske spillet og sakene som diskuteres utenfor hovedstaden. Johan Giertsen er en uovertruffen politisk analytiker som gir serien sammenheng og gode oppklaringer. 

– Valget kan bli brutalt for Ap, og det er ikke bare en fordel for høyresiden, særlig ikke om det innebærer at ytrevenstre, SV og Rødt, styrker seg, sier podcast-vert Eirik Løkke. 

Podcast-serien slippes onsdag 12. juni. Last den ned her.

Powered by Labrador CMS