Nettmålinger er bare underholdning

Om forskjellen på nettavstemninger og skikkelige meningsmålinger, om trumpister – og en forsker i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag deltok jeg i Dagsnytt 18-sendingen om presidentdebatten i USA, sammen med Hilmar L. Mjelde, som er forsker ved Rokkan-senteret i Bergen, en mye brukt USA-ekspert og til vanlig en fornuftig mann.

Til slutt kom det uunngåelige spørsmålet, nemlig hvem som vant debatten. Mjelde mente at det var Trump, og ga noen grunner til det. Jeg svarte at jeg var helt uenig, men at vi kommentatorer jo vil ha ulike (subjektive) vurderinger av det. (Vi farges nok i tillegg av vårt ståsted. Jeg tror Clinton vil vinne valget, Mjelde - som på forhånd spådde at Trump ville vinne debatten, har en modell som sier at Trump vil vinne det). Isteden viste jeg blant annet til at vi hadde tre meningsmålinger som alle viste klar Clinton-seier.

Mjelde repliserte at det også var noen nettmålinger som viste at Trump hadde gjort det best, og nevnte de hos Time og The Hill. Da ble jeg så forskrekket at jeg gjorde noe man helst ikke bør gjøre – jeg avbrøt ham, som en annen Trump, og kalte dette for tullemålinger og at Mjelde visste bedre enn å bruke dem. (Det aktuelle segmentet kan høres mellom 10.15 og 12.15 her.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS