SPALTIST

EU-dragkamp om Ungarn-milliarder

De nærmeste ukene vil vi få se om Viktor Orbán har funnet en måte å kombinere de to gjensidig utelukkende målsetningene å etablere et autoritært regime og samtidig motta hundrevis av milliarder i støtte fra EU.

Publisert

Gjennom mange tiår med utvidelser av den europeiske unionen – både i antall medlemsland og i det politiske virkeområdet – har ulike stater hatt ulik motivasjon for å søke seg til det mest omfattende og forpliktende samarbeidsorganet kontinentet vårt har hatt. For landene som ble med i den store østutvidelsen i 2004 (Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Malta og Kypros), var utsiktene til raskere økonomisk vekst utvilsomt blant de fremste trekkplastrene.

Medlemskap i det indre markedet gir nasjonalt baserte bedrifter tilgang til et kjøpekraftig og dermed attraktivt marked innenfor Europas grenser, med langt færre handelsbarrierer enn landene som står utenfor unionen møter. For landene som har en statlig økonomi som er svakere enn EU-gjennomsnittet, innebærer medlemskapet også direkte økonomiske overføringer gjennom en rekke mekanismer. Disse overføringene er i utgangspunktet ikke tenkt som klassisk omfordeling mellom rike og fattige land, men er i stedet fundert på en tanke om at alle EU-borgere skal nyte godt av bærekraftige velferdsstater, økonomisk fremgang og stabile rammevilkår for næringslivet.

Mest å tjene for de fattige

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS