KULTUR

Carl Martin Eggesbø og Kyrre Hellum i Det såkalla heisstykket på Det Norske Teatret

Antikapitalistisk propaganda på Det Norske Teatret

Hvorfor importerer teatrene politiske forestillinger som er helt irrelevante for den norske politiske samtalen?

Publisert Sist oppdatert

Det såkalla heisstykket på Det Norske Teatret er en slik forestilling som Minerva gjerne blir fristet til å skrive om: Her er det nemlig et glassklart budskap: Det såkalla heisstykket av tyskeren Nis-Momme Stockmann, som hadde premiere på Teatret Svalegangen i Århus i mai 2021, er en kritikk av kapitalismen. Det er et antikapitalistisk stykke.

Og forestillingen holder det den har lovet. Det starter med to forretningsmenn, Svart (Kyrre Hellum) og Blå (Carl Martin Eggesbø), som går inn i en heis i et enormt forretningsbygg. Her er Katarina Caspersens scenografi på Det Norske Teatret mindre tydelig enn den publikum ble servert i Teatret Svalegangen: Der stod det «KAPITALISME» over heisdørene.

En heis er et klaustrofobisk lite rom. På vei oppover stopper den plutselig, og resten av stykket handler om hva som skjer med Svart og Blå når bæsjen må ut (jepp), oksygennivået synker, temperaturen stiger, heisen rykkvis faller nedover og høflighet gradvis blir erstattet med noe mer dyrisk. Alt er metaforisk: Det handler om våre klaustrofobiske liv i det kapitalistiske samfunnet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS