KULTUR

Lyriske stemmer: Torvunds lys og Skaugs mørke

Mange trodde kanskje at poeter på SoMe kom med «Instapoet» Trygve Skaug (37), men Helge Torvund (70) ble kalt «twitterpoet» ti år tidligere – og har i dag 36 985 innlegg på diktkammeret.no.

Publisert

Når jeg nevner Helge Torvund og Trygve Skaug i samme setning skyldes det at de foruten bruken av sosiale medier begge er opptatt av lyset. I tillegg har de bakgrunn fra band begge to – og spiller gitar. Skaug utgir i disse dager Sanger du skal få når vi er vektløse, en samling til trøst i koronatiden. Med på laget har han Lene Marlin, Jenny Zett, Arne Hurlen fra Postgirobygget og Stian Torbjørnsen. Trøst har også Torvund vært opptatt av. Sammen med Randi Tytingvåg på en kafe kom de frem til at de kunne lage et album Trøsteviser for redde netter (Kirkelig Kulturverksted) der Bjørn Eidsvåg er med på Trøstevise. Randi har skrevet all musikken, mens tekstene er skrevet i samarbeid med Helge Torvund.

Mange overraskes over at de tilsynelatende mørke tekstene har så mye lys i seg, men både Torvund og Skaug arbeider i «lysbransjen». Helge Torvund utga Lyset du trengs finst, der bokens tittel er et dikt. Boken kom inn på 9. plass over den mest solgte lyrikken i januar. Han har tittelen Tidlys på en tidligere diktsamling.

Da vi snakket med Trygve Skaug etter utgivelsen av Spellemannsnominerte Sanger du skal få når du dør, som er den siste i trilogien med Sanger du skal få når du våkner som den andre, fortalte han at mørket kommer fra hans egne erfaringer. Da han mistet en nær musikervenn til kreft lærte han å si det han har på hjertet, nå – og det har han gjort siden. Likevel insisterer han på at det han skriver er lyst.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS