DOKTORGRADEN

Vidkun Quisling, «føreren» i Nasjonal Samling (NS), det norske nazistpartiet under andre verdenskrig, og hirdsjef Oliver Møystad inspiserer Rikshirden i Holmestrand i 1943.

– Tre myter gir form til fascistiske og høyreekstreme oppfatninger av historien

DOKTORGRADEN: I sin doktoravhandling har Fredrik A. Wilhelmsen sett på forbindelser mellom Den nordiske motstandsbevegelsen, Behring Breivik, Manshaus, Nasjonal Samling og nazismen.

Publisert

– Du har forsket på fascistiske og høyreekstremistiske ideologier og hvilke historieoppfatningen som ligger til grunn for ideologiene. Hva fant du ut?

– I avhandlingen min har jeg analysert – og forsøkt å teoretisere – hvordan særlig tre myter gir form til hvordan fascistiske eller høyreekstreme bevegelser forestiller seg historiens gang. Den første er myten om forfallet – at historien har utviklet seg i feil retning og at «folket» eller «rasen» har mistet seg selv som følge av indre og ytre påvirkning.

Tanken om forfallet kan være knyttet til ulike ting, påpeker Wilhelmsen. Noen eksempler er forestillinger om jødisk innflytelse, en frykt for tap av etnisk eller «rasemessig» renhet som følge av innvandring, frykt for muslimer i vestlige samfunn, hat mot arbeiderbevegelsens likhetsverdier og mot feminismen og likestillingen, og så videre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS