NYHET

Et utdrag av flere nøkkelpersoner i granskningsgruppen DRASTIC

Et drastisk samarbeid

Sjelden har en samling av mennesker som møttes på Twitter – noen anonyme, noen under fullt navn, noen med relevant fagbakgrunn, andre ikke – påvirket en tung og komplisert faglig diskusjon i så stor grad.

Publisert Sist oppdatert

17. mars 2020 ble artikkelen «The proximal origin of SARS-CoV-2» publisert i Nature Medicine. Denne artikkelen, sammen med oppropet som ble publisert i Lancet i februar samme år, lykkes langt på vei med å stilne debatten om hvorvidt Covid-19 pandemien hadde begynt som et laboriatoriuhell. Artiklene gikk langt i å stemple andre teorier som konspirasjonsteorier – og de fikk i stor grad gehør for dette synet i sentrale fagtidsskrifter og i store deler av pressen.

Minerva har skrevet om den uvanlige prosessen bak oppropet og artikkelen i første artikkel i denne artikkelserien: Et lite miljø, hvor flere hadde ulike typer bånd til viruslaboratoriene i Wuhan, ble tidlig sentrale i både oppropet og artikkelen. Og disse aktivitetene formet narrativet: Selv om et utbrudd i nettopp Wuhan – der alle de viktigste laboratoriene for koronavirusforskning i Kina ligger – av et helt nytt koronavirus uten kjent tilknytning til Wuhan, var et merkverdig sammentreff, ble terskelen svært høy, både faglig og politisk, for å uttrykke avvikende syn.

Det fantes dessuten ganske få eksperter i Vesten på akkurat disse virusene. Hvem skulle da løfte debatten?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS