DEBATT

Edmund Burke

Kampen om konservatismens sjel: Edmund Burke

Asle Toje arrangerer i samarbeid med Minerva en foredragsserie på Litteraturhuset i høst, hvor vi presenterer ulike tenkere fra den konservative idétradisjonen. Først ut var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, hvis foredrag om Edmund Burke fra tirsdag 8. oktober kan leses her.

Publisert Sist oppdatert

Det er hyggelig å få være første person ut i denne foredragsserien om konservatisme. Mitt tema er den irsk-engelske politikeren og tenkeren Edmund Burke.

Som for andre idéretninger finnes det en rekke prefikser for konservative: verdikonservative, nasjonalkonservative, kristenkonservative og flere andre. I løpet av denne foredragsserien vil det bli presentert tenkere som har påvirket alle varianter av konservatisme – fra dem som er comme il faut i de mest liberale salonger, til tenkere som får de samme menneskene til å rynke på nesen. Men intet utvalg av konservative tenkere er mulig å tenke seg uten Edmund Burke.

En introduksjon i konservatismen som idéretning kunne startet et annet sted. Kanskje, som så mye annen idéhistorie, med de gamle grekerne: med Aristoteles og mennesket som et samfunnsvesen – zoon politicon; eller med teologer som Augustin og hans tanker om naturretten; vi kunne, som den politiske filosofen Anthony Quinton foreslår i The Politics of Imperfection, startet med 1500-tallsteologen Richard Hooker, eller med den skeptiske David Hume som lente seg til verdien av tradisjonen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS