KOMMENTAR

Middagen mellom Elon Musk og Nicolai Tangen blir garantert ikke den kuleste i Europa neste år, men det er bra for Norge om Musk tror at Tangen tror det, skriver Jone Frafjord.

Maset om offentlig innsyn

Hva skal vi med SMS-ene fra Nicolai Tangen? Hvis det er pinlig lesning, er det fordi det er pinlig å lese andres post. Men Tangens middagsinvitasjon til Elon Musk er…, vel, det er midt i samfunnsoppdraget.

Publisert

Vi har deg på data, vi ser deg i kamera, synger Kjøtt i «Under jorda» (1980): Vi kjenner dine vaner ved hjelp av elektroder på vitale organer. Men journalister bruker offentlighetsloven i stedet.

Offentlighetsprinsippet innebærer at saksdokumenter som beror hos en offentlig myndighet som hovedregel skal være fritt tilgjengelig for enhver som ønsker å gjøre seg kjent med dem. Og godt er det.

Innsynsreglene må selvsagt også gjelde for Oljefondet. Og på et mer overordnet nivå illustrerer interessen for Tangens SMS-utvekslinger kanskje at Finansdepartementet må vurdere hvor gunstig det er at Oljefondet er blitt mer synlig under Nicolai Tangen. Likevel er disse innsynsbegjæringene og pressedekningen av dem også uttrykk for en presse som går seg vill i sin egen tro på innsynsbegjæringenes saliggjørende effekt. For småprat og smiger som del av middagsinvitasjoner har fint lite med offentlighetens behov for informasjon å gjøre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS