NYHET

Grønt lys for gassledning blir møtt med skuffelse og frykt i Ukraina

I Polen og Ukraina frykter mange at Nord Stream 2-ledningen legger veien åpen for økt russisk innflytelse og russiske militærangrep.

Publisert

21. juli ble USA og Tyskland enige om en avtale som gir grønt lys for den omstridte Nord Stream 2-rørledningen. Avtalen betyr slutten på amerikansk motstand mot prosjektet, som skal frakte russisk gass gjennom en rørledning til Greifswald i det østlige Tyskland. Både under Trump og Obama var USA negative til et prosjekt som kan åpne for større russisk politisk og økonomisk innflytelse i Europa.

I avtalen forplikter USA og Tyskland seg til å gå til tiltak dersom Russland går til fornyet aggresjon mot Ukraina, og til å sette i verk sanksjoner hvis Russland forsøker å bruke energileveranser som våpen mot Ukraina. Tyskland har også lovet å hjelpe med 70 millioner dollar til fornybar energi i Ukraina, for å gjøre landet mindre avhengig av den store naboen. I tillegg håper man å kunne tiltrekke ytterligere en milliard dollar i investeringer fra andre parter.

Til tross for løfter og garantier er både Ukraina og Polen rystet over avtalen. Kort etter at den ble kunngjort, kom de to landenes utenriksministere med en felles uttalelse, der de kalte avtalen utilstrekkelig i forhold til truslene den representer mot dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS