SPALTIST

Strømregning uten vert

Hodeløse klimatiltak har gitt Europa en alvorlig energikrise.

Publisert

Tilsiget til norske vannmagasiner har vært lavere i år enn vanlig: Sammenlignet med gjennomsnittet fra 2001 til 2020 har det i årets 11 første måneder kommet 14 TWh mindre vann i år. Det tilsvarer om lag 10 prosent av normal strømproduksjon i Norge. Særlig har tilsiget vært unormalt lavt i andre halvår, og særlig har det vært lavt i Sør-Norge. Det får naturligvis betydning for strømprisen.

Samtidig er gassprisene rekordhøye, og gasskraft er viktig i mange europeiske land. Høye priser på gass er fantastiske nyheter for Norge, som har satt en rekke eksportrekorder gjennom høsten. Vi eksporterer for tiden gass for 500 kroner per nordmann hver eneste dag, og kan komme til å eksportere gass for 1000 milliarder kroner i 2022. Norge produserer imidlertid svært lite gasskraft på land, og gassprisene hadde hatt liten betydning for norske strømpriser uten kraftkabler til utlandet.

I 2013 fryktet Statnett at Norge ville få et stort overskudd av strøm og lave strømpriser. Derfor anbefalte statsforetaket å bygge strømkabler til Storbritannia og Tyskland. Kabelen til Tyskland åpnet i fjor sommer, mens den til Storbritannia åpnet for fullt 1. oktober i år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS