KOMMENTAR

Erna Solberg på Høyres landsmøte i 2021

Lederdilemmaer i Høyre

Det vil bli vanskelig å hoppe etter Jern-Stjerna. Det gjelder enten det er Ine Eriksen Søreide, Henrik Asheim eller Erna Solberg som skal være Høyre-leder fremover.

Publisert

Erna Solberg har kjempet seg gjennom det som må ha vært en av hennes tøffeste uker politisk. Etter intervjuet med Fredrik Solvang på NRK og VG-målingen som viser at velgerne i hovedsak ikke har forlatt partiet, står hun fortsatt oppreist.

Men hvorfor? La oss for et øyeblikk legge til side spørsmålet om hvorvidt man mener Erna Solberg bør gå av som følge av Sindre Finnes’ omfattende aksjehandler og hennes håndtering av saken, og stille et annet: Hvorfor klamrer Erna Solberg seg til makten? Og hvorfor slår partiet ring rundt henne?

En del av svaret handler nok om menneskelige og psykologiske forhold: Solberg er blitt løyet for, og opplever trolig at hun har lite skyld for situasjonen hun er havnet i. Hun er en person som alltid har søkt makt, og som har stått i tøffe stormer også tidligere. Å måtte gå av som partileder og statsministerkandidat som følge av det som i vesentlig grad er andres feil – og på grunn av krigstyper i mediene – er ikke Solbergs instinkt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS