Utenriksminister Espen Barth Eide møtte mandag med palestinernes president Mahmoud Abbas i forkant av ministermøte i Riyadh.

– En norsk anerkjennelse av Palestina vil være en belønning for terror

Den israelske ambassadøren til Norge er ikke nådig overfor Barth Eides plan om å anerkjenne Palestina som stat «i løpet av våren».

Publisert

Søndag kveld og mandag møtte utenriksminister Espen Barth Eide med representanter for palestinske selvstyremyndigheter og fra flere andre arabiske land om en fredsplan for Palestina. Sist uke uttalte han at en norsk anerkjennelse av en palestinsk stat var nært forestående. Det vil skje «i løpet av våren, kanskje», sa han på God Morgen Norge på TV2

Omtrent samtidig lanserte Hamas, ved Khalil al-Hayya, forslag om en flerårig våpenhvile, dersom Palestina får en egen stat og returretten for palestinere med flyktningstatus overholdes. Litt forenklet sagt innebærer dette forslaget at Hamas får innfridd mer enn noen tidligere palestinsk forhandler har drømt om å få til – uten selv å forplikte seg til varig fred. Fra et israelsk perspektiv oppleves forslaget om både å få en selvstendig palestinsk stat som nabo og samtidig motta millioner av etterkommere etter palestinske flyktninger, uten noe annet enn en fem års våpenhvile å vise til, nærmest som en bevisst provokasjon – og kanskje en illustrasjon på hvorfor en tostatsløsning ikke er så enkel å få til.

Regjeringen sikret i høst flertall for et slags kompromissvedtak om å «anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS