Ex. phil: På tide å innrette seg virkeligheten

Hvis etikk- og filosofifagets kvaliteter og betydning skal bevares for fremtiden, krever det vesentlige endringer.

Publisert Sist oppdatert

Innlegget mitt om avskaffelse av ex. phil på universitetet i tirsdagens Aftenposten har tydeligvis vakt mange reaksjoner. En reaksjon som peker seg ut, er at folk karikerer meg som en person uten interesse og respekt for fagområdet etikk og filosofi. Dette stemmer så absolutt ikke.

Ivar Staurseth hevder i en kommentar i Minerva at jeg opplever ex. phil som irrelevant og demotiverende, noe han bygger hele resten av kommentaren sin på. I mitt innlegg påpeker jeg derimot at «mange opplever i dag ex. phil som både irrelevant og demotiverende». Så vidt jeg kan huske var korrekt parafrasering noe man lærer om i valgfaget Historie og filosofi på videregående, og som blir gjentatt i ex. phil på universitetet. Man skulle kanskje tro at en ex. phil-tilhenger som Staurseth evner å sakliggjøre debatten med riktig parafrasering?

At det er mange som opplever ex. phil som både irrelevant og demotiverende, er nemlig selve kjernen i innlegget mitt. Når et fag oppleves på denne måten, speiler det seg gjerne igjen i studentenes karakterer. Ved ex. phil på Universitet i Oslo gjenspeiles dette i form av en strykprosent som er dobbelt så høy som gjennomsnittet av strykprosenten i alle andre fag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS