KOMMENTAR

Giorgia Meloni

Høyrepopulistene kommer, og EU gruer seg

Skandaler, indre splid og politisk bagasje vil gjøre det vanskelig å samarbeide med ytre høyre i Europaparlamentet. Men denne gruppen vil trolig bli enda mektigere etter neste ukes EU-valg.

Publisert Sist oppdatert

Det store spørsmålet foran europaparlamentsvalget om knappe to uker er hvor sterkt partiene på ytre høyre side av politikken vil gjøre det. Det har lenge vært forespeilet at styrkeforholdet vil forskyve seg til fordel for de ulike partiene som inngår i partigruppene ID (Identitet og demokrati-gruppen, der blant annet Marine Le Pens parti inngår) og ECR (Europeiske konservative og reformister, der blant annet Giorgia Melonis parti er med), i tillegg til enkelte partier på høyresiden uten overnasjonal partitilknytning. I januar i år publiserte tankesmien European Council on Foreign Relations (ECFR) en rapport med den talende tittelen «A sharp right turn».

Basert på kjøring av en statistisk modell ble det i rapporten vist til at «anti-europeiske populister» kan vinne valgene i ni medlemsland, nemlig Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Ungarn, Italia, Nederland, Polen og Slovakia, i tillegg til å komme inn som nummer tre i ytterligere ni land.

De to gruppene ECR og ID (som samler ytre høyre-partiene) kan for første gang bli større til sammen enn andre, tradisjonelle partigrupper. Politicos siste prognose tilsier 68 seter til ID-gruppen og 71 til ECR, fra totalt 720 seter i parlamentet. I tillegg kommer plassene til AfD og Fidesz.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS