SPALTIST

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Endelikt for den globale frihandelen

De ville helst snakke om Ukraina. Men bak lukkede dører holdt statslederne i EUs medlemsland diskusjoner som kan få store konsekvenser for verdenshandelen de neste tiårene.

Publisert

Da EUs statsledere møttes til toppmøte i Rådet forrige uke, var verdens øyne rettet mot en celeber gjest: Ukrainas president Volodomyr Zelensky. Han ankom Brussel sammen med Frankrikes president Emmaunel Macron, holdt en tale til Europaparlamentet og ba alle som var villige til å høre om å sende mer våpen, særlig kampfly.

På den offisielle møteagendaen var det imidlertid også oppført et punkt som skulle føre til at kvelden ble til natt før møtet kunne heves. Bak overskriften «Økonomi» skjulte det seg en debatt om hvorvidt EU skal gjennomføre en fundamental nyorientering i handels- og konkurransepolitikken, for å akselerere det grønne skiftet og styrke Europas konkurransekraft mot særlig USA. Så langt er det mye som tyder på at EU kommer til å gjøre nettopp det.

Beslutningene som ble truffet denne natten, var riktignok først og fremst midlertidige. EU-landene er foreløpig ikke enige nok om detaljene til å etablere konsensus i Rådet, og da er tradisjonen å beslutte at man skal komme tilbake til saken ved neste anledning, i dette tilfellet toppmøtet i slutten av mars. Samtidig er det få som tror at det hele kommer til noen endelig konklusjon før på toppmøtet i juni. Det er tross alt ikke mer enn seks uker siden den amerikanske Inflation Reduction Act, (IRA) som har skapt så stort behov i Brussel for å gjøre noe, trådte i kraft.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS