NYHET

Sofia-katedralen i Ukrainas hovedstad Kiev.

Neppe en russisk invasjon av Ukraina

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug er en av de ledende norske ekspertene på konflikten i Ukraina. Han mener Putin har lite å tjene på en invasjon av Ukraina. Samtidig ser han en klar sammenheng mellom den russiske styrkeoppbyggingen og flyktningkrisen på grensen mellom Hviterussland og Polen.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart tre uker siden USA slo alarm om en mulig russisk invasjon av Ukraina. Rundt hundre tusen russiske soldater står ved grensen, tilsynelatende klare til å angripe. Det er andre gang i år at Russland stiller opp tropper langs grensen mot nabolandet, der Putin allerede fører krig ved hjelp av to russiskstøttede opprørsrepublikker i Donetsk og Luhansk.

Denne gangen skjer styrkeoppbyggingen i en spent situasjon der en energikrise har gjort Europa avhengig av økte gasstilførsler fra Russland, og der russiske krav på territorialfarvannet rundt den okkuperte Krimhalvøya blir utfordret av NATO-fartøyer. I tillegg kommer flyktningkrisen på grensen mellom Polen og Hviterussland.

Minerva har snakket med Arne Bård Dalhaug om situasjonen. Han er pensjonert generalløytnant, og har tilbrakt tre år på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina, på oppdrag fra OSSE.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS