– Venstre mener det er uheldig at Norge velger en politikk overfor Kina som er klart mer imøtekommende enn resten av Europa, sier Ola Elvestuen.

Venstre vil ha stans i forhandlingene om frihandelsavtale med Kina

Kina identifiseres som en stadig større trussel mot norsk sikkerhet. I en slik situasjon er det uforståelig for Venstre at Norge forsøker å knytte oss tettere til kinesiske interesser.

Publisert

Forrige uke ble den årlige trusselvurderingen Fokus 2024 og PSTs nasjonale trusselvurdering lagt frem. PST behandler truslene mot norske interesser sett med politiets øyne, mens Fokus 2024 er etterretningstjenestens vurdering fra utenlandske aktører. De senere årene har Kina i stadig større grad blitt fremhevet som en trussel for norsk sikkerhet i begge. I PSTs åpne trusselvurdering står det

«Kina vil fremdeles utgjøre en betydelig etterretningstrussel mot norske interesser i inneværende år.»

Fokus 2024 har en bjørn og det som muligens er en drage på omslaget, viser også til trusselen fra Kina. Det fremheves hvordan Kina har interesser av å øke sitt strategiske fotfeste i nordområdene, og hvordan «Kinas viktigste virkemiddel i påvirkningsøyemed er økonomisk makt og uformelle handelssanksjoner. Disse brukes for å presse personer, organisasjoner, selskap og stater til å handle og uttrykke seg i tråd med kinesiske interesser».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS