Jagland blander roller

Thorbjørn Jaglands kone Hanne Grotjord fungerer som hans pressekontakt, også i saker som dreier seg om hans arbeid i Europarådet. Men hun har ingen formell stilling i Europarådet, og jobber for sin mann på ren frivillig basis.

Publisert Sist oppdatert

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har kommet i konflikt med Aftenposten rundt avisens reportasjer om hans håndtering av korrupsjonsanklager som omfatter Aserbajdsjan og Europarådets parlamentarikerdelegasjon. Tirsdag toppet det seg da Jagland leverte et rasende Facebook-innlegg under overskriften ”Hanne og jeg har fått nok”.

Jeg stusset over at han trekker sin kone inn i dette på en så fremtredende måte. Han avslutter Facebook-posten slik:

”Nå er det best for både min kone og meg, og mine to sønner at vi i de to årene vi har igjen her i Strasbourg vier oss til det unike systemet vi har bygget opp i Europa for beskyttelse av menneskerettigheter.”

Men hans kone, Hanne Grotjord, jobber da ikke for Europarådet? Så ser jeg at hun i pressen ofte fremstår som hans pressekontakt, for eksempel da Geir Lundestad utga sin bok i 2014, og i høst da Jagland kritiserte norsk presses håndtering av valgkampen her hjemme.

I Europarådet har Jagland en kommunikasjonsdirektør og pressetalsmann, Daniel Holtgen. I tillegg har sekretariatet en kommunikasjonsstab på åtte personer med regionalt ansvar. Päivi Irene Suhonen har ansvaret for de nordiske land. Dessuten har Andrew Cutting ansvaret for skandinavisk presse i Brussel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS