SPALTIST

Giftig feminisme

Kvinner vil ikke vinne på å fremstille seg som sarte vesener kun styrt av følelser, men som kompetente og likeverdige i debatten.

Publisert Sist oppdatert

Slutt å skylde på menn. Det er Camille Paglias beskjed til dagens unge feminister. «Vi må kanskje akseptere en viss grad av spenning mellom kjønnene,» sier hun i et intervju med kanadisk radio. Når menn får skylden for kvinners misnøye, har det mer med hvordan det moderne samfunnet er lagt opp, og kvinners inntog i menns arenaer – primært arbeidslivet – mener Paglia, som har fått en slags kultstatus som høyresidens feminist. I Free Women, Free Men argumenterer hun for at kvinner og menn ikke har hatt så mye med hverandre å gjøre tradisjonelt sett. Ikke rart det blir litt gnisninger – som fenomenet #metoo har vist oss de senere år.

Giftig maskulinitet

Vi har etterhvert blitt grundig opplyst om fenomenet «toxic masculinity.» Instinktivt vil mange forstå uttrykket som når menn misbruker sin makt overfor kvinner, i form av sin overlegne fysiske styrke eller maktposisjon. Problemet oppstår når begrepet rommer ethvert uttrykk for maskulinitet, og blir brukt til å beskrive hvordan alle menn oppfører seg i samfunnet. Man kan si at uttrykket er blitt utsatt for «concept creep,» eller inflasjon, og det er tvilsomt om innføringen av begrepet i samfunnsdebatten har vært til gagn for forholdet mellom menn og kvinner. Når maskulinitet blir beskrevet som noe uønsket og giftig, er ikke veien lang til å se på alle menn som potensielle overgripere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS