Hjelp, feministene kommer!

Skal man tro Ivar Arpi, er universitetet et arnested for radikal feminisme. Hadde det bare vært så vel.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju i Minerva går den svenske aviskommentatoren Ivar Arpi hardt ut mot det radikale kjønnsperspektivet han hevder er blitt en «overkirkelig» ideologi i akademia.

Konteksten er en kamp om kvinner på pensum ved Universitetet i Lund i Sverige. Der måtte professoren Erik Ringmar, grunnet tommelfingerregler om kjønnsbalanse på pensum, inkludere den kjente feministiske tenkeren Judith Butler på pensumet i et fag om fascisme i brytningen mellom 1800- og 1900-tallet.

Det er litt som at også bedrifter som opererer på formelt sett like vilkår, behøver statlig hjelp i ny og ne.

Det er helt legitimt å ta debatten om kjønnskvotering på pensum, og det er lett å starte en slik debatt ved å påpeke at det ikke i et hvert fag er hensiktsmessig å kvotere inn kvinner (mer om det under). Men dette er ikke debatten Arpi i samtale med Minerva ønsker å sparke igang.

Arpi bruker hendelsen ved Lund som et utgangspunkt for en lengre tirade mot det han omtaler som «radikale feministiske teorier» som inntar universiteter og de pratende klasser. Ved å foreta en udefinert «granskning» har Arpi funnet ut at de aller fleste i Sverige er for likestilling, men at de blir sjokkerte når de blir forklart hvor dypt de «radikale feministiske teoriene» stikker i høyere utdanning og offentlige organisasjoner generelt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS