NYHET

På en pressekonferanse annonserte regjeringen betydelige lettelser i tiltakene i forrige uke. Hvilke tiltak og strategier som kan velges videre handler mye om hvordan vi ser på sykdommen Covid-19

Er Covid-19 fremdeles en allmennfarlig smittsom sykdom?

I sin siste risikovurdering argumenterer FHI for snart å ta sykdommen av listen som hjemler smitteverntiltakene. Helsedirektoratet anfører det motsatte syn, og sier oppføringen er nødvendig for å ha tilgang til de «nødvendige verktøyene».

Publisert Sist oppdatert

31. januar 2020 ble det fattet en beslutning som siden har fått stor innvirkning på den norske pandemihåndteringen: Sykdommen covid-19 ble ført opp på listen over allmennfarlige smittsomme sykdommer, og med dette fikk stat og kommuner adgang til å bruke smittevernloven for å potensielt bremse eller slå ned utbredelsen av viruset i Norge.

Beslutningen om å oppføre sykdommen den gangen kom på anbefaling fra blant annet Helsedirektoratet.

I anbefalingen fra Helsedirektoratet ble det argumentert for at sykdommen mer enn innfridde lovens krav for oppføring ved at den innfridde de to første hovedkriteriene: En sykdom som er særlig smittsom, eller som kan opptre hyppig. I tillegg ble det vurdert til at sykdommen også innfridde to av tilleggskriteriene ved at denne kunne bli en vesentlig belastning for folkehelsen og at det ikke finnes effektive forebyggende tiltak eller helbredende behandling for den. Det ville vært tilstrekkelig å oppfylle ett hovedkriterium og ett tilleggskriterium. Det var dermed mer enn godtgjort at covid-19 hørte hjemme på listen over allmennfarlige sykdommer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS