Shabana Rehman (1976-2022)

– Shabana var avgjørende i vår kvinnekamp

Det er ingen tvil om at Shabana Rehman vil stå igjen som en viktig banebryter for norskpakistanere, mener Shazia Majid og Adel Khan Farooq. Men veien dit var lang og tøff, og fremdeles er det svært delte meninger om henne.

Publisert Sist oppdatert

Shabana Rehmans død har dominert nyhetsbildet den siste uken. Komikeren og samfunnsdebattanten ble bare 46 år, men rakk å sette et markant preg på det norske samfunnet gjennom et kvart århundre i offentligheten.

Lovordene har sittet løst i avisartikler og på sosiale medier etter Rehmans død. Nyttårsaften ble det klart at hun begraves på statens regning, og kulturbyråden i Oslo stiller seg positiv til forslaget om å oppkalle en gate i hovedstaden etter henne.

Det var ikke åpenbart at Rehman skulle få en slik ganske unison hyllest. For mens hun ble populær blant mange etniske nordmenn, skapte Shabana Rehman sterke reaksjoner i det norskpakistanske miljøet, hvor meningene om henne fremdeles er delte. Også etter hennes død har for eksempel lederen i den salafistisk-inspirerte gruppen Islam Net gått hardt ut mot hennes opprør mot konservativ religiøs praksis.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS