Leder Knut Storberget overleverte Forsvarskommisjonens rapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram 3. mai. Den går inn for store budsjettøkninger, men i sektoren har man sittet stille i båten.

Hvorfor vil ikke Forsvaret ha 70 milliarder?

Forsvarskommisjonen tok til orde for en tilnærmet dobling av forsvarsbudsjettet, men i sektoren uteble jubelen. Frykten er større for et oppblåst forsvar uten driftsmidler enn for russisk aggresjon, mener Minervas kilder.

Publisert

«Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Europa må ta langt større ansvar for egen sikkerhet. Norges forsvarsevne svarer ikke til den sikkerhetssituasjon vi befinner oss i, og langt mindre til utfordringsbildet som er under utvikling.»

Ordene kom fra komiteleder Knut Storberget da han overrakte Forsvarskommisjonens rapport – NOU 2023: 14 – til forsvarsminister Bjørn Arild Gram 3. mai.

Kommisjonen konkluderer med at forsvaret bør styrkes med 70 milliarder kroner årlig de neste ti årene. 30 milliarder vil gå til strukturell økning og 40 milliarder i ekstraordinære utgifter for å møte akutte behov og å gjøre nødvendige anskaffelser. I året, altså. Det innebærer en tilnærmet dobling av forsvarsbudsjettet, som i 2023 var på 76 milliarder kroner da det ble vedtatt i fjor. Noen mindre påplusninger kommet siden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS