Regjeringen hevder den satser på Forsvaret i statsbudsjettet, men opposisjonen lar seg ikke imponere.

– Regjeringen har oversolgt forsvarsbudsjettet

Etter to år med krig i Europa legger ikke regjeringen opp til noen storstilt satsing på Forsvaret i neste års statsbudsjett. Opposisjonen er ikke imponert.

Publisert

I regjeringens forslag til neste års statsbudsjett øker forsvarsbevilgningene reelt sett med 10,9 milliarder. «Budsjetthoppet» til Forsvaret på 15 milliarder, som regjeringen formidlet gjennom sin lekkasje, er reelt sett lavere om man tar hensyn til pris- og lønnsvekst og tekniske endringer. 

I tillegg er 7,5 milliarder til våpenstøtte i Ukraina. Dette er midler bevilget gjennom det såkalte «Nansen-programmet» som er besluttet av Stortinget, selv om fordelingen til henholdsvis humanitær hjelp og våpenstøtte kan justeres av regjeringen. I forslaget er fordelingen, med halvparten til hvert tiltak, samme som for inneværende år.

Budsjettrammen på 90,8 milliarder til Forsvarsutgifter er ventet å utgjøre 1,8 prosent av BNP. Det er fortsatt under NATO-målet om 2 prosent, for samme året den såkalte «Wales-erklæringen» var ment å skulle innfris. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS