FRA PAPIRUTGAVEN

In vino veritas: Spansk guddommelighet

Klar gullgul farge, søt frukt, nøtter og gjærbakst på nesen med innslag av krydder. Smaken treffer som en bombe, klart preg av smør, mandler og en anelse lær, men rund. Lang ettersmak.

Publisert

Da er lukt, smak og farge unnagjort. For meg derimot starter historien om denne fantastiske hvitvinen en kald novemberdag på vinmonopolet på Storo. Den ivrige kvinnen jeg spurte om hjelp, brukte et særdeles ikke-parlamentarisk språk for å beskrive hvorfor jeg skulle gå hjem med akkurat denne flasken. Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke kjøpte mer. 

Med en klar beskjed om at vinen står godt på egenhånd, men at den blir enda bedre om jeg unner meg en liten bit sveitsisk gruyère ved siden av, hutret jeg meg hjem for å prøve herligheten. Jeg hadde invitert to gode – og særs smaksbevisste – venner på middag, og jeg gledet meg til å presentere denne overraskelsen. Overbevisningen til den ansatte på vinmonopolet hadde gjort sitt for å høyne forventningene, og jeg hadde aldri følt meg mer sikker på at jeg hadde skutt blink. 

Da forretten og hovedretten hadde sunket godt ned i magen, var det også dags. Noen beskjedne biter med ost ble satt på bordet, og kry som en hane satte jeg flasken på bordet. Med spørrende blikk så den ene vennen på meg – la oss kalle ham Basse – og uttalte «spansk hvitvin til ost? Du har ikke noe fransk dessertvin da?». Uanfektet feide jeg protestene hans til side – jeg var blitt godt vant til dem – og skjenket ham et glass. Vinmonopolet hadde sjeldent sviktet før, og jeg var sikker på at de heller ikke ville gjøre det denne gangen. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS