Norge og utenriksminister Espen Barth Eide får neppe full tillit fra israelsk hold etter hvordan regjeringen har forholdt seg til krigen i Gaza, mener professor Øyvind Østerud.

– Norge har trolig markert seg for sterkt i kritikken av den israelske bombingen av Gaza til få full tillit av begge parter

Verden ser seg om etter ny dynamikk for en tostatsløsning i Midtøsten, men denne gangen er det mindre sannsynlig at samtalene føres i Oslo.

Publisert

Om vi skal dømme ut fra den israelske ambassadørens uttalelser til Minerva og VG, kan vi vente oss en mindre rolle for Norge som samtalepartner og fasilitator i Midtøstenkonflikten. Dette på en tid da den vil være mer sentral og ha større betydning enn på lang tid.

Etter lang tid i dvale, har terrorangrepet fra Hamas 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza gjort at hele verdens oppmerksomhet igjen rettes mot det palestinske spørsmålet. 

Norge har hatt en lang historie med engasjement i konflikten. Spesielt gjelder dette i det 30 årene som har gått siden Oslo-avtalen, som siden har gitt Norge posisjon som leder av den såkalte «giverlandsgruppen» (Ad Hoc Liaison Committee, AHLC), som koordinerer bistanden til Palestina. Målet med denne bistanden er å legge grunnlaget for en tostatsløsning. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS