Terrorturistene

Sverige er verdens mest sekulariserte land, og har generøse trygder som stiller få krav. Samtidig har landet etter Belgia flest Syria-farere per innbygger. Kombinasjonen er neppe tilfeldig.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en rapport som ble sluppet av Försvarshögskolan sommeren 2018 har voldsbejaende islamistiske miljøer tidoblet seg på mindre enn et tiår. Og ifølge Säpo har drøyt 300 av disse voldsbejaende islamistene reist fra Sverige for å slutte seg til IS. 50 av dem skal ha dødd, rundt halvparten har vendt tilbake til Sverige, og resten er sannsynligvis på vei tilbake til Sverige, ettersom Kalifatet har falt.

Tidligere rapporter har vist at Sverige har flest IS-krigere per innbygger i Europa nest etter Belgia. Ved flere terrorhandlinger i Europa – Paris, Barcelona, Belgia – har jihadister med svensk statsborgerskap eller annen kobling til Sverige deltatt, og i juni 2018 ble fire IS-medlemmer knyttet til en terrorcelle som planla angrep mot Sverige, drept i angrep fra den amerikansk-ledede koalisjonen.

Flere svenske IS-tilhengere – menn, kvinner og deres barn – sitter nå fanget i Syria. Hva skal skje med dem når de vender tilbake til Sverige? Flere av kvinnene får plass i svenske medier for å fortelle om sin situasjon. De hevder at de ikke har deltatt i noen kamper, og at de ikke har visst om de grusomheter som har pågått i kalifatet deres. Mengder av filmer og bilder taler dog sitt tydelige språk: Kvinner, likesom barn, har vært delaktige i grusomhetene. På svt.se kan man se en film som viser hvordan en svensktalende mor «gjør jihad» mens barna ser på; en far lærer sitt barn å håndtere et våpen; en annen far forteller på svensk sine barn, som ser ut som de er fire-fem år, hvordan han har drept «en vantro».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS