Fattigste tjener mest på handel

To forskere ved UCLA og Columbia-universitetet har sett på fordelingen av gevinstene for forbrukerne ved internasjonal handel. De med lav inntekt tjener langt mer enn de rike.

Publisert Sist oppdatert

Oppslutningen om en fri verdenshandel er under press mange steder, ikke minst i den amerikanske valgkampen, der begge partier går i proteksjonistisk retning. Det legges stor vekt på å beskytte det mindretallet som taper på handel gjennom økt konkurranse. Mange forskningsresultater peker mot at høyt utdannede arbeidstakere kommer bedre ut av en globalisert verdensøkonomi enn lavt utdannede. (Se for eksempel Burstein & Vogel (2016): ”International Trade, Technology, and the Skill Premium.”)

Men fremdeles er de fleste økonomer enige om at handel samlet sett fremmer velstanden. Som forbrukere tjener vi mye på den konkurransen som noen produsenter kan tape på, og dette veier langt tyngre enn det tapet noen produsenter kan oppleve.

To forskere ved UCLA og Columbia-universitetet har sett på fordelingen av disse gevinstene på forbrukers hånd, og kommet til at det er de med lav inntekt som tjener mest, relativt sett. Hovedgrunnen er at de bruker en større del av sin inntekt på varer som produseres i verdensmarkedet, mens de rikere bruker en større andel av sin inntekt på tjenester som produseres lokalt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS