Når profetisk belæring overtar for læring

Ytterligere å polarisere klimadebatten ved å krisemaksimere klodens prognoser hjelper lite.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka samles verdens – inkludert norske – ungdommer i protest mot politikernes angivelige passivitet i klimaspørsmålet. De unge klimaktivistene har bestemt seg for at det riktige tidspunktet for protesten er i skoletiden, ikke for eksempel på en lørdags formiddag. Det gir fravær, men også dramatisk effekt.

Opphavet til skolestreiken er fra Greta Thunberg, en svensk 16-åring som fikk internasjonal oppmerksomhet etter at hun satte seg klimastreikende utenfor Riksdagen i skoletiden. Det viste seg i ettertid at organisasjonen «We Don't Have Time» stod bak pressestuntet og lagde en strategi med henne som frontfigur, hvor de blant annet inkluderte unge Greta i organisasjonens finansielle prospekt. Dette var ikke hennes foresatte klar over før etterpå, rapporterer Svenska Dagbladet.

Om man setter det tvilsomme opphavet til side, må det uansett sies at Thunberg har prestert enormt mye på kort tid. Hun har nådd ut til uforutsett mange mennesker og store masser, inkludert FN og EU, og inspirert tusenvis av ungdommer til å dele og fronte hennes budskap i en kollektiv skoleskulk. Ettersom protesten like godt kunne vært gjennomført utenfor skoletiden og ikke har noen direkte kobling til skolegangen, bør fraværet betegnes som skulk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS