SPALTIST

Lovsang og seksuell vold

Å se bebudelsen og Marias lovsang som en usynliggjøring av seksuell vold, og som den ultimate patriarkalske fantasien, er å snu opp ned på bibelteksten, evangeliet og kirkens tradisjon.

Publisert Sist oppdatert

Ble jomfru Maria voldtatt av Den hellige ånd? Spørsmålet må stilles i forlengelse av en kommentar i avisa Vårt Land, der teolog og feminist Gyrid Gunnes tar til orde for å lese fortellingen om bebudelsen, der engelen Gabriel forteller at Maria er med barn og skal føde Jesus, som «en potensiell fortelling om seksuell vold mot tenåringsjenta Maria».

Utgangspunktet for Gunnes er et forsøk på å ta et kirkelig metoo-oppgjør med bibelteksten og kirkens tradisjon. Med lykt og lupe går Gunnes til verket for å finne det som ikke står skrevet, for så å projisere dette på teksten. Dermed blir bebudelsen til en fortelling der seksuell vold og asymmetri er usynliggjort.

Bebudelsesteksten er unektelig fullstendig aseksuell. Det er ingen skildringer av seksuell omgang mellom Den hellige ånd og jomfru Maria, heller ikke i møte mellom Maria og engelen Gabriel. Det er også utvilsomt riktig at det er en (uendelig) stor asymmetri mellom Den hellige ånd/Gud og jomfru Maria. Spørsmålet er hvordan Gunnes mener at den potensielle seksuelle volden kunne blitt synliggjort i teksten, ser hun for seg en realistisk skildring av en brutal voldtekt?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS