MINERVA I ISRAEL

Ehud Yaari har kommentert israelsk politikk i 40 år. Her fra en arabisk restaurant utenfor Jerusalem.

– Vi befinner oss i en helt ny form for konfrontasjon mellom Israel og Irans «motstandsakse»

Ehud Yaari har kommentert israelsk politikk i førti år. Han mener landet aldri tidligere har befunnet seg i en større krise enn nå.

Publisert

– Dette er verre en noen annen krise. Vi har ikke vært i noe lignende siden 1948.

Ehud Yaari er en av Israels mest erfarne politiske kommentatorer, spesielt på spørsmål som angår forholdet til den arabiske verden. Han er i dag tilknyttet TV-kanalen Keshet 12. Fra tidligere har han gitt ut en rekke bøker om Midtøsten-konflikten og intervjuet alle sentrale politikere og aktører de siste førti årene. Dette inkluderer skikkelser som Hamas' militære leder på Gazastripen, Yahya Sinwar. Han har hyppig kontakt med politisk ledelse i Israel og kilder i etterretningen. 

Han gir sin skildring av bakgrunnen for den pågående krigen under en lunsj på en arabisk restaurant utenfor Jerusalem. Hamas handlet ikke alene, men enda flere aktører stod klare til å slå til den 7. oktober. Trolig stanset Vladimir Putin selv Hizbollahs avdelinger fra Syria fra å delta. Det gikk heller ikke helt etter planen for Hamas, som så for seg at de skulle klare å nå helt frem til Hebron for å «sette fyr på Vestbredden». Det endte ikke med en akutt flerfrontskrig for Israels del, selv om truslene vedvarer og tiltar. Israel selv forbereder seg på en ny stor front mot Hizbollah i nord, langs grensen mot Libanon. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS