Refser høyrekolleger i ulvestriden

– Hvis forvaltning av rovdyr var et lokalt ansvar, ville bestanden antakelig blitt utryddet, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H), som misliker retorikken fra Høyres ulvemotstandere.

Publisert Sist oppdatert

I går uttalte fylkessekretær Rangdi Wetterhus Krogstad til Minerva at mange i Hedmark opplever at «storsamfunnet har tatt en avgjørelse om at de skal leve i ulvereservat». Flere kolleger har kommet med liknende karakteristikker.

– Det er en karikering av situasjonen. Antallet beitedyr som blir drept av ulv, er nedadgående. Man bruker sau og utrygghet som et vikarierende argument. Det som ligger bak er jaktmulighetene til skogeierne, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H).

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sa før jul nei til lisensjakt på 32 ulver i ulvesonen, noe som har satt sinnene i kok i innlandet. Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen fra Hedmark Høyre gikk også før jul langt i å antyde at statsråden måtte gå av om saken ikke fant en løsning.

– Jeg synes det er utidig at en stortingsrepresentant går ut slik. Det er utidig overfor ministeren og illojalt overfor regjeringsprosjektet, sier Elvenes.

– Selv om disse rovdyrene også finnes i andre land, vil det være amoralsk å overlate til andre land å ta vare på dem.

Internasjonalt medansvar

Elvenes, som bor i Bærum, mener det er et internasjonalt medansvar for å opprettholde de rovdyrene som er en del av den norske fauna.

– Selv om disse rovdyrene også finnes i andre land, vil det være amoralsk å overlate til andre land å ta vare på dem. Ellers blir vi gratispassasjerer i den globale forvaltningen av naturarven.

Han har lite forståelse for høyrekolleger som argumenterer med at det høye antallet ulv går utover skogeieres eiendomsrett.

– Det er en forståelse av eiendomsretten som ikke er historisk forankret. Forvaltningen av naturressurser , herunder rovdyrene, er et nasjonalt ansvar. Denne saken koker egentlig ned til naturvern mot økonomiske interesser. Ulven må faktisk felle noen elg skal den i det hele tatt ha mulighet til å overleve.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS