SPALTIST

Innskrenking av ytringsfriheten i det godes navn

Vi kan ikke kaste prinsippene våre over bord bare for å fremstå som progressive. Det bør ikke være ulovlig å feilkjønne folk, brenne koraner eller demonstrere for Palestina.

Publisert

Nylig trådte Skottlands nye lov om hatefulle ytringer i kraft. Den har skapt stor kontrovers, og politiet har selv vært usikre på hvordan de skal håndheve den i praksis. 

Loven utvider forbudet mot hatytringer til å også omfatte alder, funksjonshemming, seksuell legning, transidentitet og «variasjoner i kjønnskarakteristika». Personer som blir dømt for å ha brutt loven, kan risikere opptil syv års fengsel. Loven skal gjelde for offentlige-, og digitale ytringer, så vel som i det private hjem.

I Aftenposten skriver Alex Iversen godt om hvor problematisk loven er. Som at hva som er hat, defineres subjektivt. Som han skriver: «Hvis noen føler at noe er hat, så er det hat». Og at den er så uklart formulert at angrepet på ytringsfriheten vil virke nedkjølende på samfunnsdebatten. Det gjør også at det vil være opp til den enkelte politibetjenten å avgjøre om en ytring er hatefull eller ei. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS