Høyrenasjonalister i regjering i Østerrike: – Liten grunn til bekymring

– Innstramningene i innvandringspolitikken var i gang før Frihetspartiet kom til makten, forteller Østerrike-ekspert Pål Veiden.

Publisert Sist oppdatert

Sist uke ble det klart at Østerrike fått ny regjering – to måneder etter at det konservative folkepartiet (ÖVP) dro i land valgseieren med 32 prosent av stemmene.

Det 31-årige politiske stortalentet Sebastian Kurz blir Europas yngste regjeringssjef. Med seg i regjering tar han det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ), ledet av Heinz-Christian Strache, som fikk 27 prosent oppslutning.

Beskjedne protester

Frihetspartiet har i likhet med andre høyrepopulistiske partier i Europa tatt en aggressiv linje mot islam og muslimer. Partiet kom i regjering for første gang i år 2000 under den kontroversielle lederen Jörg Haider. Det utløste sterke reaksjoner – 150 000 mennesker demonstrerte i Wiens gater under paroler for solidaritet og mot fremmedfiendtlighet, og Østerrike ble truet med sanksjoner fra EU.

Sammenliknet med for 17 år siden har reaksjonene vært et fåtall denne gangen. I Wien var det riktignok demonstrasjoner, men de telte beskjedne 5500 demonstranter. Sanksjoner fra EU har det ikke vært snakk om – tvert imot uttalte president i Det Europeiske Råd Donald Tusk at han gledet seg til å ønske Sebastian Kurz velkommen til Brüssel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS